Om at være frivillig i Dansk Stalking Center

Om at være frivillig

Som frivillig spiller du en en stor og værdifuld rolle i Dansk Stalking Centers arbejde. Du er med til at gøre en stor forskel for mennesker, der er udsat for stalking og derfor befinder sig i en psykisk sårbar situation.
At være frivillig kræver, at du er villig til at give noget af din tid og engagement til andre mennesker. Til gengæld får du muligheden for, at dine personlige og faglige ressourcer kommer i spil og bliver brugt på at hjælpe stalkingudsatte på bedst mulig vis.

Grundig oplæring

Som frivillig telefonrådgiver skal du igennem et fastlagt oplæringsprogram, hvor du blandt andet skal lytte til samtaler og begynde at tage rådgivningssamtaler under supervision af en erfaren rådgiver. Forløbet foregår på rådgivningsdage – og indeholder en bred introduktion til stalkingområdet, hvor du bliver oplært i de juridiske, psykologiske og praktiske aspekter. Vi arrangerer løbende kurser og møder, hvor frivillige og ansatte kan udvide deres viden og udvikle deres kompetencer.

 

En frivilligs beretning

Da jeg så opslaget som frivillig rådgiver, blev jeg nysgerrig, da stalking var et område, jeg ikke vidste så meget om. Fra mit arbejde som socialrådgiver, er jeg vant til at tale med mennesker i udsatte situationer, men lige netop stalking var et nyt område. Det har overrasket mig, hvor massivt stalking-problemet er. Inden jeg blev frivillig, tænkte jeg, at stalking var noget, der foregik i amerikanske film.

Nu ved jeg jo, hvor stort problemet er, og at det er noget, mange mennesker bokser med i deres hverdag.  Men i starten var jeg meget chokeret over at høre, at nogle mennesker lever på den måde 24 timer i døgnet! De er jo i det hele tiden! Jeg rådgiver også i mit arbejde, men inden for nogle meget stramme rammer, mens at jeg som frivillig nyder at have mere frihed i mit rådgivende arbejde.

Jeg kan rigtigt godt lide at rådgive på den måde. Jeg kan mærke, at det gør en forskel for den udsatte at have mig i røret. I starten af samtalerne har de tit brug for at læsse af og fortælle, hvad der sker. De har brug for, at der er nogen, der lytter og tager dem alvorligt.

Ofte fortæller de mig, at jeg er den første, de taler med, som forstår deres problemer og ikke sætter spørgsmålstegn ved, om det er rigtigt eller ej. På den måde føler jeg, at jeg er med til at gøre en forskel for folk, der har brug for støtte.”

– Frivillig rådgiver