Digital stalking – gode råd om IT-sikkerhed

Udsat for digital stalking? Her er en række råd, der kan hjælpe med at øge din sikkerhed på telefon, computer og tablets. Det er vigtigt, at du gemmer al dokumentation på de uønskede kontaktforsøg for at kunne bevise stalkingen overfor politiet.

“Han sendte truende eller ubehagelige emails. Han havde luret mit kodeord til Facebook og havde logget ind og kunne se de aftaler, jeg havde lavet. Det, jeg troede, var tilfældige møder, viste sig at være, fordi han vidste, hvor jeg var.”
Kvinde udsat for digital stalking.

Hvad er digital stalking?

Digitalisering, ny teknologi og  sociale medier gør det lettere at finde og dele informationer, men baner også vejen for uønsket og påtrængende kontakt. Selv uden større IT-kundskab kan de digitale platforme og informationerne herfra misbruges til at overvåge, hacke, kontakte, chikanere og kontrollere andre som en del af et stalkingforløb. Digital stalking er, når nogen anvender internettet, mobiltelefonen og andre former for teknologi og digitale medier til uønsket kontakt, altså at kontakte, forfølge eller overvåge andre mod deres vilje. Det kan være mindst lige så forstyrrende, skræmmende og krænkende for den udsatte som fysisk stalking. Digital stalking kan forekomme udelukkende i cyberspace – eller det kan være en del af et stalkingforløb, der udover at forekomme i cyberspace også indebærer fysisk overvågning, kontinuerlige kontaktforsøg, hærværk, vold og trusler. Udøveren af stalkingen kan både være en tidligere partner, en bekendt eller en fuldstændig ukendt, og alle kan blive ramt af stalking.

SE OGSÅ: Hvad er stalking?

Sammenhæng mellem fysisk og digital stalking

Nogle udsatte stalkes udelukkende digitalt, men det kan senere bevæge sig ud i den virkelige verden, hvor udøveren fx opsøger den udsatte i hjemmet eller på gaden. Som stalkingudsat er det meget vigtigt at forholde sig til sin personlige it-sikkerhed. Der er meget, du selv kan gøre for at bedre din online sikkerhed, men det kan ofte være svært at gennemskue.

SE OGSÅ: Udsat for stalking? Få gratis telefonrådgivning

Vigtigt: Gem alt, slet intet – og brug Dansk Stalking Centers logskema

Når du skærmer dig mod stalking, uanset om det er fysisk eller digital stalking, er det vigtigt, at du gemmer al dokumentation på den uønskede kontakt. Får du nyt telefonnummer, så behold det gamle sim-kort og mailadressen med alle mails fra udøveren af stalkingen. Sletter du det bare tingene, sletter du beviserne, og politiet har brug for dokumentation og beviser for at kunne give et tilhold til udøveren.

SE OGSÅ: Dansk Stalking Centers logskema som anbefales af politiet

Skriv alle kontaktforsøg ned kronologisk. Skemaet  giver dig overblik og bruges sammen med dokumenterne til at bevise over for politiet, at du bliver stalket. Få mere hjælp i Dansk Stalking Centers gratis telefonrådgivning for stalkingudsatte – også hvis du er pårørende eller i tvivl om det, du er udsat for er stalking.

Gode råd om internetsikkerhed

 1. Hold altid din computer opdateret – dette gælder særligt tredjepartsprogrammer såsom: Java JRE, Adobe Reader, Flash, Quicktime, mv. Det er nemlig disse programmer, som IT-kriminelle oftest udnytter.
 2. Brug jævnligt andre malware scannere end dit normale anti-virus produkt. Mange af de vira, som rammer Danmark, sikrer sig, at de ikke bliver fanget af de traditionelle anti-virus programmer. Bankerne stiller virusscannere til rådighed, som tjekker for den malware, der rammer Danmark lige nu.
 3. Kør med høje sikkerhedsindstillinger på din browser. Eksempelvis kan du indstille din browser til, at du skal bekræfte, når en hjemmeside forsøger at afvikle en Java Applet på din PC. Ligeledes kan du installere software som ”no-script”, der kræver din tilladelse før et script får lov at blive afviklet i din browser.
 4. Når du opsætter dit Wi-Fi (trådløs internetsforbindelse) er det vigtigt at have et stærk kodeord, som ikke kan blive gættet af andre. Hvis du er i tvivl om, hvordan du opretter eller ændrer din nuværende adgangskode, kan du tage kontakt til din internetudbyder. Du kan også spørge dem om evt. andre mulige sikkerhedsforanstaltninger.
 5. Hvis du er bange for, at dit trådløse internet bliver hacket, kan du slukke for Wi-Fi og sætte et kabel direkte til din computer. Hvis du er i tvivl om hvordan, kan du tage kontakt til din internetudbyder.
 6. Indtast kun personlig data på hjemmesider, der starter med https (s står for security). Dette betyder, at din data bliver krypteret, så alle ikke har adgang til den.
 7. Kig på hjemmesidens navn i adressefeltet for at sikre, at du er på den rigtige hjemmeside (for at undgå phishing angreb).
 8. Husk at logge ud af hjemmesider og særligt din mail, nem-id og facebook-konto.
 9. Vær påpasselig med at downloade programmer, du ikke ved, hvad er. Hvis du er i tvivl, så prøv at google programmet først og se, hvad andre har skrevet om det.
 10. Pas på med at trykke på links eller reklamer, du ikke ved, hvad er. Oprethold en naturlig skepsis over for links, der modtages via e-mail og beskeder. Disse links kan nemlig starte en download af apps eller malware, hvis der klikkes på dem.
 11. Lander du på en hjemmeside, som beder dig indtaste personlige oplysninger såsom kreditkort, personnummer, mv., så tænk dig rigtig godt om, og undersøg det nærmere, inden du går videre

Gode råd til adgangskoder

 • Skriv aldrig passwords, PIN koder og lignende ned. Stalkeren kan muligvis finde listen og kopiere den.
 • Skift password hver 6. måned, og omkring hver 3. måned hvis enheden deles med andre (på forskellige brugerkonti), eller hvis du er i tvivl om andre har adgang til din enhed. Dette gør det sværere for stalkeren at gætte sig frem til passwordet, samt beskytter i tilfældet af at det lækkes.
 • Brug lange sætninger, som er lette at huske, men sværere at hacke, f.eks.: jegvilindimincomputer (21 tegn).
 • Når du bruger tal i din adgangskode, er det en god idé at sætte dem forrest, f.eks.: 4590Jegvilindimincomputer.
 • Lad generelt være med at genbruge adgangskoder.
 • Gør sikkerhedsspørgsmål sværere at gætte ved at lave underlige svar, fx svaret “lilla” til spørgsmålet om, hvor mange søskende du har. Grunden til dette er, at stalkeren meget vel kender personlige oplysninger og derfor ville kunne gætte det korrekte svar.

Guide til computer

Nulstil din computer: Hvis du er bange for, at uvedkommende har fået adgang til din computer, eller at du har en virus, som dit anti-virus program eller anti-spyware program ikke kan lukke ned, kan du udføre en formatering/nulstilning af din computer. Det vil sige, at alt bliver slettet. NB: Vær opmærksom på, at du skal huske at gemme relevant data inden nulstilling.
Download guide til nulstilning af Mac
Download guide til nulstilning af Windows

Generel sikkerhed på computer: Her kan du både læse om, hvad Anti-virus programmer, Anti-spyware og VPN-forbindelse (krypteret forbindelse) er og finde forslag til programmer. Download guide

To-faktor beskyttelse: Det er en ekstra sikkerhedsfunktion, der er tilgængelig på mange websider som f.eks. Facebook, Gmail og iCloud. Det er et ekstra lag beskyttelse, der gør det sværere for uvedkommende at logge ind på din konto. Download guide

Sikkerhed på facebook: Her får du forskellige råd til, hvordan du kan beskytte din Facebook-konto bedst muligt. Download guide

Password manager: Password manager programmer gemmer dine login-oplysninger for alle de hjemmesider, du bruger, og hjælper dig med at logge automatisk på dem. De krypterer dine gemte data med en hovedadgangskode (master password). Du kan derfor med en password manager lave lange og svære passwords til alle dine enheder. Download guide


Guide til mobiltelefon

Sikkerhed på Iphone: Download guide

Sikkerhed på Android: Download guide

Sikkerhed på Windows: Download guide

VPN og Antivirus programmer til telefon: Download guide

Blacklist og Whitelist er funktioner, der gør det muligt at blokere alle opkald og beskeder fra bestemte numre, ligesom du også kan blokere alle andre opkald end de numre, du selv har tilladt. Funktionerne som beskrevet i nedenstående guides findes i et program, der hedder Kaspersky, men der findes også andre programmer, der tilbyder lignende tjenester.
Download guide

NB: Alle programmer nævnt i guides er udelukkende forslag fra Dansk Stalking Centers side, og vi kan ikke holdes ansvarlige for kvalitet eller effekt.